НОВИНИ

Участь в загальнонаціональній акції  єднання та віри

«Випускники-2024 року для майбутніх поколінь»

Випускники  11-го класу Федорівського ліцею доєдналися до  загальнонаціональної акції  єднання та віри «Випускники-2024 року для майбутніх поколінь» та висадили саджанці молодих вишень на території рідного закладу освіти,  щоб через 20 років вже своїм дітям показати, якою сильною була віра в нашу Державу!

Вишня – символ світового дерева, життя; символ України, рідної землі; матері; дівчини нареченої. За віруваннями українців, дерево взаємної любові, весни, краси, мужності.

Цим юнакам та юнкам відбудовувати нашу Україну, стверджувати все, рідне, українське у світі.

Ми сильні лише тоді, коли разом!

Дякуємо ЗСУ за наше життя сьогодні та в  майбутньому!

www.facebook.com/photo?fbid=25209774912004174&set=pcb.2502656596586230

 

Участь в щорічній Всеукраїнській акції #ЗА_ЧИСТЕ_ДОВКІЛЛЯ

www.facebook.com/kycja.ljalja/videos/728048799409418?idorvanity=2394538310731393

 

Благодійний ярмарок

У нашому ліцеї відбувся благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ. Ідея та організація ярмарку належить учнівському самоврядуванню, до якого входять представники із різних класів, а значить: це ідея дуже багатьох учнів школи.

Торти, пироги, тістечка, печиво, вафлі, сік – чого тільки не було на столах! Домашню випічку охоче розкуповували не тільки діти, а й вчителі.

Дякуємо за активність та підтримку усім батькам, які із задоволенням та натхненням постійно долучаються до благодійного ярмарку. Робимо все, що можемо разом, для нашої перемоги.

www.facebook.com/photo/?fbid=25120080367640296&set=pcb.2494282740756949

Весела руханка "У оленя є свій дім"

www.facebook.com/kycja.ljalja/videos/5846243085499615?idorvanity=2394538310731393

#тижденьпоезії2024

З 16 до 24 березня в Україні тривав Національний тиждень читання поезії.

«Національний тиждень читання» - щорічна активність Українського інституту книги.

Тема тижня поезії 2024 - ДІМ. Гаслом став рядок із вірша сучасної української поетки Ірини Шувалової - «Ріки незмінно течуть додому». 

Поняття «дім» для кожного українця і українки набуло щемкого й навіть сакрального значення. Дім для нас тепер про повертання і чекання, про безумовну віру в тих, хто за цей дім бореться. Дім - це світло, котре гріє, навіть, коли вас розділяють тисячі кілометрів. Дім - це чуття себе частиною чогось більшого, частиною родини. Дім - це Україна.

https://www.facebook.com/share/v/JjdGjjJz4JE9oT1C/

 

"Шевченківські читання" www.facebook.com/100023134312159/videos/778872267471781

Акція "Чисте подвіря" Сьогодні, 29 лютого, у нашому ліцеї проходила весняна толока. На прибирання шкільної території з натхненням вийшли учні та працівники школи. Толока пройшла з гарним настроєм. Всі учасники прибрали територію зі впевненістю у тому, що їх праця допоможе зробити навколишнє середовище чистішим та затишнішим.

https://www.facebook.com/share/v/L8jfZk4Movb33Rtr/

 

Міжнародний День рідної мови

21 лютого у світі відзначають Міжнародний день рідної мови. Наша рідна мова - українська!

Українською мовою розмовляли наші діди і прадіди, а матері та бабусі співали колискові! Народ наш співає, сміється і плаче рідною мовою.

Шануйте і любіть рідну мову, піклуйтеся про неї, захищайте, розкривайте для себе її велич і могутню силу. Збережіть її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь!

https://www.facebook.com/share/r/nMRUk34ZLBJASuFW/

 

Наші веселі шкільні будні

 
 
 
 
До Дня Героїв Небесної Сотні та десятої річниці подій Євромайдану в нашому ліцеї пройшла Всесвітня тиха акція "Ангели памяті". Діти виготовляли паперових янголів, які символізують душі загиблих борців за свободу і перемогу світла над темрявою. Ці янголи - це надія, спокій та память про тих, , хто віддав своє життя за волю та справедливість.
 
 
16 лютого український народ вже третій рік поспіль святкує День єднання України. Хай розум, воля і любов до рідного краю згуртовують нас для здійснення високої мети – процвітання соборної незалежної демократичної могутньої України. Зі святом!
         

14 лютого закохані у всьому світі відзначили День святого Валентина.

День закоханих – свято, сповнене приємних сюрпризів, цікавих подарунків, неочікуваних миттєвостей. Недарма його відзначають напередодні весни – пори року, коли почуття, прокидаючись разом із природою, стають ще сильнішими.
Для кожної людини цей день – особливий. Головне, щоб він був пронизаний щирістю почуттів і теплом люблячого серця.

Змагання з волейболу

З метою залучення молоді до активних занять фізичною культурою і спортом, популяризації баскетболу серед учнівської молоді, покращення стану фізичного здоров’я і показників рівня фізичного розвитку дітей у нашому ліцеї в рамках проєкту «Пліч-о-пліч» відбулись змагання з баскетболу.
Сьогодні з метою вшанування пам’яті молодих борців за волю, формування почуття патріотизму, любові до свого народу, його історії та героїчного минулого, у нашому ліцеї було проведено виховний захід на тему "Крути – і сум, і біль, і вічна слава України". Під час заходу ведучі розповіли учасникам детальніше про цю історичну подію, хронологію та подвиг молодих людей, справжніх патріотів рідної землі, які під залізничною станцією "Крути" 29 січня 1918 року протистояли багатотисячній більшовицькій армії, яка мала намір взяти Київ. Протягом п`яти годин українські молоді герої стримували її наступ, аби упередити будь-яку можливість увійти їй до Києва, адже в столиці укладався "Берестейський мир", який на той момент зберіг українську державність. Наприкінці заходу учасники переглянули освітнє відео до Дня пам'яті Героїв Крут, яке розповідає не тільки про бойові події під Крутами, але й про інші події першої радянсько-української війни, а також вшанували пам'ять загиблих героїв хвилиною мовчання.

22 січня всіма українцями відзначається національне свято – День Соборності України.  Саме у цей день, у далекому 1919 році возз'єдналися Українська Народна Республіка та Західноукраїнська Народна Респуліка. Офіційно ця подія святкується з 1999 року. Територіальна єдність України ще з давніх часів – дуже болюча тема, так як вороги завжди "роздирали" нашу Батьківщину на дві частини. Тепер це свято, як ніколи актуальне. Сьогодні всі учні нашого ліцею об'єдналися, аби показати свою любов та підтримку до своєї рідної, єдиної країни. Ініціативна група учнівського самоврядування закликала ліцеїстів по всій школі утворити «Ланцюг єднання» й таким чином продемонструвати своє величезне бажання, щоб вся Україна була єдина, велика, сильна та неподільна країна.

Вітаємо наших переможців:

- КУЧЕРУК Софію, ученицю 6 класу Федорівського ліцею, призера обласного етапу Всеукраїнського конкурсу робіт юних фотоаматорів "Моя країна – Україна!" - ІІ місце, номінація "Пейзаж".

- Цюцюр Марію, ученицю 4 класу, активну учасницю обласного етапу Всеукраїнського конкурсу робіт юних фотоаматорів "Моя країна - Україна!".

Вітаємо Іващишину Олену Миколаївну, вчительку початкових класів Федорівського ліцею, із зайнятим ІІ місцем в обласному педагогічному конкурсі- виставці «Освіта Хмельниччини на шляхах реформування» – 2023!

Щирі вітання переможцям, призерам та їх наставникам Федорівського ліцею ІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін!

Українська мова:

І місце - Пашталян Владислав - 8 клас - вчитель Михальчук Марія Григорівна;

І місце - Киричук Анна - 9 клас - вчитель Киричук Ольга Вікторівна; ІІ місце - Ліщук Анастасія - 11 клас - вчитель Киричук Ольга Вікторівна;

Німецька мова:

І місце - Пашталян Владислав - 8 клас - вчитель Васільцова Орися Михайлівна;

ІІ місце - Коваль Ілона - 10 клас - вчитель Васільцова Орися Михайлівна;

Математика:

І місце - Урбанський Юрій - 6 клас - вчитель Іващишина Олена Миколаївна;

ІІ місце - Присяжнюк Микола - 11 клас - вчитель Чемерис Леонід Миколайович;

ІІІ місце - Лижнюк Данило - 9 клас - вчитель Чемерис Леонід Миколайович;

Історія:

ІІ місце - Присяжнюк Ярослав - 9 клас - вчитель Присяжнюк Володимир Юрійович;

Хімія:

ІІ місце - Костюк Аліна - 7 клас - вчитель Горбачук Ольга Петрівна;

Біологія:

ІІ місце - Пашталян Владислав - 8 клас - вчитель Горбачук Ольга Петрівна;

Географія:

ІІ місце - Коваль Ілона - 10 клас - вчитель Мазур Лариса Дмитрівна;

ІІІ місце - Лижнюк Данило - 9 клас - вчитель Романюк Анатолій Петрович.

Молодці! Так тримати! Успіхів надалі!

Фестиваль колядок та щедрівок

1 січня усі українці зустрічатимуть Новий рік з єдиним бажанням – перемоги. А діти в нашому ліцеї у межах новорічних розваг нагадали нам про основні цінності у такий важкий для країни час.
7 грудня – Всесвітній день української хустки

7 грудня – Всесвітній день української хустки, яка є невід’ємною частиною української культурної спадщини, свято, яке відзначається з метою збереження українських традицій. Хустка для українок – це не просто головний убір, це річ символічна, знакова, і є нашою культурною спадщиною.

В рамках відзначення учні Федорівського ліцею долучилися до цього свята і зробили флешмоб “Одягни хустку – прикрась себе" та ” Хустку одягаю-перемогу  закликаю”. Пройшли фотосесії з хусткою, майстер-клас, як правильно в’язати та носити хустку.

www.facebook.com/100001950368243/videos/pcb.2409370629248161/550672860614747

www.facebook.com/100001950368243/videos/pcb.2409370629248161/1389817225074330

Всеукраїнська акція “16 днів проти насильства”

Щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція “16 днів проти насильства” , яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою. Будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням її прав.

У Федорівському ліцеї було проведено ряд заходів, метою яких є формування учнівської свідомості щодо нетерпимого ставлення до насильства, попередження проявів жорстокості та насилля, привернення уваги учнів до проблем насильства в учнівському колективі та протидії насильству в сім’ї.

www.facebook.com/100001950368243/videos/pcb.2409346985917192/1571649140319246

Вітаємо із Днем ЗСУ всіх військовослужбовців!

Нехай цей день буде для вас, дорогі захисники, днем заслуженої слави та визнання. Ми цінуємо вашу працьовитість, силу духу та відданість ідеалам незалежності. Ваша відданість та героїзм створюють міцний щит, який захищає нашу Батьківщину від будь-яких загроз. Ми пишаємось вами.

            На зображенні може бути: 5 людей та текст

Квест-гра "Засвіти зіроньку до Дня Святого Миколая".

            Наш народ у році має гарних свят багато,

              Та ніяке не замінить дітям одне свято.

              Коли зимонька надходить, земля примерзає,

              До діточок іде в гості свято Миколая..

 

На зображенні може бути: 1 особа, сердечко та текстЩороку 5 грудня відзначають Міжнародний день волонтерів. Свято заснували ще 1985 року з ініціативи Генеральної Асамблеї ООН. В Україні волонтерський рух почався в 90-х роках, а офіційно його визнали 10 грудня 2003 року, згідно з Постановою Кабміну. Що побажати на День волонтера 2023 та як красиво подякувати тим, хто ніколи не проходить повз біду - у добірці нижче.

Волонтерство - це покликання. Небайдужість до чужої біди, співпереживання, особливий спосіб мислення. Це те, що гуртує волонтерів та веде їх вперед. Саме завдяки волонтерам сотні тисяч людей і тварин по всьому світу отримують необхідну допомогу.

Роль волонтерів в Україні зараз, під час війни, важко переоцінити. Волонтери - одні з тих, хто завжди стоїть за спиною військових та допомагає їм, а також українцям на окупованих територіях, часто ризикуючи власним життям. Сьогодні волонтери - найпотужніша частина громадянського суспільства України, а волонтерський рух об'єднує всі міста й громади держави та всі соціальні групи. Це ідея, яка залучає до боротьби за свободу України мільйони людей із різних країн світу.

www.facebook.com/photo?fbid=24262748866706788&set=pcb.2407946436057247

У час, коли наша країна перебуває у надскладній ситуації, саме волонтерська активна громадська позиція, небайдужість та невтомна праця додає віри у те, що у нашого народу є майбутнє. Адже єднання - це запорука успіху.
Учні та працівники нашого ліцею беруть активну участь у волонтерській діяльності, ми вкотре долучились до акції "Теплі шкарпетки для захисників".

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

1 грудня вся світова спільнота відзначає Всесвітній День боротьби зі СНІДом. Цього дня людство згадує про те, яку серйозну загрозу для життя людей несе ця глобальна проблема. Всесвітній День боротьби зі СНІДом став одним із найбільш визнаних міжнародних днів здоров’я і можливістю підвищити рівень обізнаності про це захворювання і його профілактику. Всесвітній день боротьби зі СНІДом почали відзначати з 1988 році. Тоді міністри охорони здоров'я всіх країн закликали до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією про ВІЛ/СНІД. З того часу Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щороку. За інформацією ООН, за минулих п'ять років виявлені випадки зараження ВІЛ зменшилось на 20%. Натомість, в Україні цей показник досі високий. Щодня в Україні реєструється 48.5 випадків захворювання ВІЛ-інфекцією.
«Хто попереджений – той захищений» - під таким гаслом до 1 грудня – Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом пройшли заходи у Федорівському ліцеї.

Вітаємо переможців!

Щиро вітаємо переможців та призерів ІІ (регіонального) етапу ХХІV Міжнародного конкурсу з української мови ім.П. Яцика:

ІІІ місце - 3 клас - Гончаренко Вікторія ( вчитель Петрівська О.В .);  

І місце - 8 клас - Пашталян Владислав ( вчитель Михальчук М.Г.); 

ІІ місце - 5 клас - Васільцов Роман ( вчитель Михальчук М. Г.); 

ІІІ місце - 11 клас - Нестеренко Катерина ( вчитель Киричук О. В.);

І місце - 4 клас - Цюцюр Марія ( вчитель Іващишина О.М.)

ІІ місце - 4 клас - Кузьмінчук Ірина ( вчитель Іващишина О.М.)! 

Молодці! Так тримати!

 

Участь у конкурсах

  У нашому ліцеї відбувся І етап виставки-конкурсу творчих робіт на обласний заочний конкурс "Новорічна технофеєрія" та Всеукраїнський конкурс "Новорічна композиція".

Учні 1-11 класів виготовили різноманітні вироби: святкові віночки, стилізовані ялинки, новорічні іграшки, новорічні композиції тощо. Кожна робота - унікальна, зроблена з неабияким натхненням і вмінням.

www.facebook.com/groups/2394538310731393/user/100001950368243

 

НАЗАВЖДИ ПАМ'ЯТАЄМО!

Давайте сьогодні згадаємо усіх тих, хто страждав і помер під час великого Голодомору. В ці дні по всій Україні люди запалюють свічки, щоб пом'янути тих, кого забрали сталінські катівні та голодна смерть. Хай же пам'ять про всіх невинно убієнних згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі.
Нехай кожен з нас торкнеться пам’яттю цього священного вогню – частинки вічного. А світло цих свічок хай буде даниною тим, хто навічно пішов від нас. Вони повинні жити в нашій пам’яті.
Засвіти свічу на вікні.
Хай промінням сягне до зорі,
Хай освітить весь світ співчуттям.
Це збагни ти собі і затям.
Засвічу у серці свічу.
І думками туди я мчу,
Де мільйони моїх братів
В смерть летіли по волі катів.
На зображенні може бути: 1 особа та підсвічник

На зображенні може бути: 1 особа День Гідності та Свободи

День Гідності та Свободи відзначається 21 листопада згідно з указом президента України No872/2014 від 13.11.2014 року. Цей день установлено "з метою збереження та донесення до сучасного та майбутнього поколінь інформації про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, утвердження ідеалів свободи й демократії, а також віддання шани патріотизму та мужності громадян, які восени 2004-го й у листопаді 2013-го – лютому 2014 року стали на захист демократичних цінностей, прав та свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору". 10 років тому, 21 листопада 2013 року, на майдан Незалежності у Києві вийшли кілька сотень людей, щоб висловити свій протест проти рішення влади, яке загрожувало Україні втратою незалежності та перекреслювало її європейське майбутнє. Того листопадового вечора ніхто не здогадувався, що в історії не тільки України, а й усього світу починається новий етап і що події, які відбуватимуться наступні 94 дні – перший крок на шляху до драматичних геополітичних змін. Їх тригером стало продовження боротьби українського народу, що велася не за матеріальні блага чи владу, а духовні цінності – Гідність і Свободу. Цінності, про які у Європі не говорили, бо вважали їх очевидними, про які в росії мовчали, бо вважали їх небезпечними. Запровадження Дня Гідності та Свободи на державному рівні є свідченням визнання важливості цих цінностей як наріжних для українського суспільства.

www.facebook.com/100001950368243/videos/pcb.2402144033304154/261589249892114 www.facebook.com/100001950368243/videos/pcb.2402144033304154/375592761529552

Тиждень знань з основ безпеки життєдіяльності

Сьогодні, як ніколи, зростає роль освіти у підготовці учнів до самостійного життя у світі, де кількість надзвичайних ситуацій постійно зростає. Необхідно озброїти дітей знаннями, уміннями і розумінням важливості збереження власного життя і здоров'я. Саме тому з метою підвищення рівня обізнаності дітей з питань особистої безпеки, вивчення правил поведінки під час надзвичайних ситуацій з 13.11 по 17.11.2023 року у нашому ліцеї пройшов Тиждень знань з основ безпеки життєдіяльності.
На зображенні може бути: 5 людей На зображенні може бути: 5 людей, карта та текст

"Кольоровий тиждень"

Четвер у нашому ліцеї пройшов під гаслом «Дружба – це маленька планета». Колір дня – фіолетовий, що означає благородство, чесність, відкритість. Родзинкою цього дня була фото–зона «Школа – простір толерантності», де кожен бажаючий міг зробити фото.
 
На зображенні може бути: 10 людей та дерево На зображенні може бути: 3 людини

День доброти

День доброти – чудова можливість знайти час на хороші вчинки для людей та тварин. Добро врятує світ та з’єднує народи, тому що воно закладене в людській природі, саме тому робити гарні вчинки може кожен. Творити добро зовсім не важко, але в результаті люди наповняться співчуттям та добротою один до одного.
 
На зображенні може бути: 2 людини, коси, сердечко та текст

"Свято осені" у Федорівському ліцеї

Ось і завітала щедра осінь, яка повноцінно панує уже другий місяць. З давніх давен люди відмічали свято осені, свято зібраного урожаю. Так, 3 листопада у Федорівському ліцеї відбулося «Свято осені», яке щорічно проводиться працівниками та вихованцями закладу. Уже вкотре декорації цього заходу вражають і милують око відвідувачів дійства. Різноманіття квітів, овочів, фруктів втілилися в чудові та цікаві композиції учнів ліцею, які організували виставку осінніх дарів. З квітів, зерна, гілочок, осіннього листя, картоплі учні створили справжні шедеври, в яких фантазії не було меж. Невеличка концертна програма справді порадувала присутніх гарним настроєм та гумором. Вірші, пісні пронизані любов’ю до рідного краю, ліричністю та створили справді святкову атмосферу. Програма святкового заходу була яскравою музичними композиціями. Свято пройшло у колі друзів, у барвах осені, з квітами та дарами природи.

День захисників і захисниць України

Українці 1 жовтня вперше відзначають День захисників та захисниць за оновленим календарем.

Щирі слова вдячності надсилають здобувачі Федорівського ліцею приймають усім, хто став на захист України й досі неймовірно важкою ціною відстоює незалежність та цілісність рідної держави, захищає народ від жорстокої російської агресії.

www.facebook.com/100012190864516/videos/3604777049770104

 
З 1 вересня вчителю / листівки УНІАН
Вже минуло літо променисте,
І дзвоник знов до школи кличе нас.
Тут все святково, гарно і врочисто
В щасливу путь і в добрий час!
Хай буде всім нам день оцей, як свято,
Хай буде щастя в серці у батьків.
Хай дзвонить дзвоник радісний, завзятий,
Хай буде радість вищою від слів.
Хай дзвенить дзвінок веселий кришталево дзвінко.
І покличе нас усіх в незвідані світи,
Дзвоник люблять всі – дорослі та малі,
Пам’ятати його будемо завжди.
Нехай у школі лине срібний дзвін,
Про новий рік навчальний сповіщає.
Переплелись і сум, і радість в нім,
Він, наче птах, у небеса злітає!

Вітання із закінченням навчального року!

Шановна наша шкільна громадо!

Щиро вітаю Вас із закінченням навчального року!

Сьогодні свято особливе. Останній дзвоник сповіщає про те, що завершився ще один етап у житті, сповнює нас сміливими планами та мріями на майбутнє.

Рік видався непростим. Перед нами поставали нові виклики. Разом ми опановували нові методики, нові стилі роботи, отримували новий досвід.

Глибоко вдячна батькам за мудрість і терпіння. За те, що своєю любов'ю та підтримкою допомагаєте дітям пізнавати світ, прищеплюєте найвищі моральні цінності.

Сердечно дякую вчителям за Вашу самовіддану працю, за турботу і знання, які даєте учням, невпинний творчий пошук, педагогічну майстерність.

Щиро зичу аби вогник творчості і любові до власної професії не згасав, майбутні задуми повнились світлом та добром!

Нашим учням бажаю сміливо, наполегливо і успішно продовжувати навчання!

Впевнена, що Ви реалізуєте власні здібності і таланти, будете гідними патріотами своєї держави!

Веселих Вам канікул, теплого літа, пізнавального відпочинку, незабутніх вражень. Здоров'я, миру і добра!!!

Диретор Федорівського ліцею М.Г.Михальчук

 

З Днем пам'яті та примирення!!!

Ця сумна подія ще одна можливість пережити відчуття гордості за український народ, згадати його патріотичні подвиги у боротьбі з нацизмом. Хоч в Україні досі триває війна, ми віримо, що переможе той, хто чистий серцем і душею, хто дійсно захищає свою Батьківщину, як і 78 років тому. Бажаємо всім нам незабаром відсвяткувати ще один великий День перемоги! Вічна і світла пам'ять українським воїнам, які віддали свої життя у Другій світовій війні!
Сьогодні здобувачі освіти Федорівського ліцею вшанували пам'ять загиблих і поклали квіти біля обелісків!
Пам'ять - це наша історія!
 

22 КВІТНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЗЕМЛІ

22 квітня відзначають міжнародний День Землі. Його можна сміливо назвати актуальним святом на нашій планеті. Це свято підтримується Організацією Об'єднаних Націй, оскільки воно спрямоване на збереження загального місця проживання всіх людей. Міжнародний день Землі — це своєрідна масштабна акція, спрямована на привернення уваги всіх людей до існуючих і ймовірних проблем нашої планети.
Не залишилися осторонь і здобувачі освіти Федорівського ліцею. Сьогодні для 5,6 класів була проведена цікава година спілкування "День Землі "

Наші розваги

Сьогодні у Федорівський ліцей завітала агенція "HAPPY DAY" із шоу "Велика Булька". Дитячій радості не було меж.

НАШІ ПЕРЕМОГИ

Вишняков Святослав, учень 3 класу, І місце в І етапі  та ІІІ місце в ІІ етапі Міжнародного екологічного конкурсу "Душа села" в номінації "Один день з життя села" (відео - блог), керівник Іващишина О.М.

Васільцов Роман, учень 4 класу, - І місце в І етапі та ІІІ місце в ІІ етапі Міжнародного екологічного конкурсу "Душа села" в номінації "Один день з життя села" (відео - блог), керівник Гаврилюк І.В.

Шевченківські дні у Федорівському ліцеї

www.facebook.com/100012190864516/videos/581744244009883                              
 
 

Міжнародний день рідної мови

Мова - втілення думки. Що багатша думка, то багатша мова. Любімо її, вивчаймо її, розвиваймо її! Борімося за красу мови, за правильність мови, за приступність мови, за багатство мови...
Максим Рильський. Учні Федорівського ліцею підтримують традиції святкування Дня писемності та української мови.
 
 
 

 

 

Переможці та призери ІІ (регіонального) етапу ХХІІІ Міжнародного конкурсу з української мови ім.П. Яцика:

І місце - 5 клас - Кучерук Софія ( вчитель Киричук О.В .); 7 клас - Пашталян Владислав ( вчитель Михальчук М.Г.); 8 клас - Киричук Анна ( вчитель Киричук О. В.); 9 клас - Коваль Ілона ( вчитель Цюцюр А. В.);

ІІ місце - 4 клас - Васільцов Роман ( вчитель Гаврилюк І. В.)!

 

 

Свято Андрія Первозванного вважається найбільшим передноворічним святом, яке відзначається ще з давніх часів 13 грудня. Андрій Первозванний входив в число 12-ти апостолів Христа, згідно з переказами, був братом апостолу Петру і був покровителем жителів України та Шотландії. Напередодні цієї дати прийнято збиратися на Андріївські вечорниці — ворожіння, з якими пов'язано безліч неординарних звичаїв.
Андріївські вечорниці супроводжувалися веселими співами, довгими дівочими посиденьками, знайомствами і заграваннями молоді. Вечорниці тривали всю ніч, оскільки наступного разу молоді люди могли поспілкуватися тільки на гуляннях напередодні Різдва.
7 грудня відзначається Всесвітній день української хустки. Вона здавна вважалася оберегом та символом патріотизму, свободи та любові. 
ЗСУ — це меч і щит України, наша опора і захист. Найкращі сини і дочки України борються в Збройних силах за незалежність і свободу своєї Батьківщини.
з 25 листопада до 10 грудня в усьому світі проводиться акція «16 днів проти насильства» з метою привернення уваги до проблем подолання будь-яких форм насильства, у тому числі насильства в сім’ях, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.
У знак підтримки, люди у всьому світі пов’язують помаранчевою стрічкою свій одяг. Це офіційний колір протидії насильству, що символізує світле та вільне майбутнє.
Період акції охоплює наступні важливі дати:
25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок;
1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом;
2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством;
3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями;
5 грудня – Міжнародний день волонтера;
6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі;
10 грудня – Міжнародний день прав людини.

28 листопада у Федорівський ліцей Антонінської селищної ради завітала група волонтерів Армія SOS Хмельницького обласного Благодійного Фонду " Центр Добриня". 

 Педагогічний та трудовий колектив ліцею, учні та батьки організували збір коштів та продуктів харчування для наших мужніх воїнів, які ціною свого життя боронять нашу рідну неньку- Україну.

Завдяки волонтеру, полковнику Флінта Миколі Костянтиновичу ліки, засоби гігієни, продукти харчування, теплі речі, віск, домашній хліб і солодка випічка передані на бойові передові позиції Харківщини, Херсонщини захисникам і захисницям України, які виконують свій обов'язок у зоні бойових дій.

Щиро дякуємо учням за листи і малюнки, батькам, усім - усім за вагомий внесок в волонтерський рух та підтримку наших військових.

Ми вільні,ми сильні і ми непереможні,бо ми єдині у своїх прагненнях до свободи, розквіту незалежної України. Тож продовжуймо збір хоч незначної допомоги, робімо все, що в наших силах для перемоги над ворогом.

Слава ЗСУ, які захищають всіх нас та нищать ворога! Все буде Україна!

Благодійний ярмарок на підтримку Збройних сил України